21bochten_1986_Alpe d'Huez_BernardHinault

21 juli 1986 – Ploegmaats samen in de aanval

In juli 1985 schreef Bernard Hinault geschiedenis door zijn 5e Tour de France te winnen. Zijn runner-up en teamgenoot, de Amerikaan Greg LeMond, nam in de slottijdrit wijselijk genoegen met een ritzege. In deze Tour leek hij echter perfect in staat om te concurreren, en zijn baas verslaan. Maar hij had het opgegeven en beperkte zich tot zijn rol als tknecht.

Hinault kondigde, om hem te bedanken, aan dat hij het volgende jaar alleen maar wegkapitein zou zijn. “Ik zal een puinhoop maken om Greg te laten winnen. Ik zweer het, ik beloof het!” Bovendien had hij het al vaker aangekondigd: “Lemond wordt mijn opvolger.”

Maar Hinault was in 1984 blijkbaar zijn belofte vergeten en zet vanaf dag 1 de Amerikaan onder druk.  Pas bij de aankomst in de Alpen zou het tij keren.  Hinault was verzwakt door een verrekking in de kuit, en Lemond zag zijn kans schoon om de plaats aan de kop van het klassement in te nemen. In de rit naar Serre-Chevalier blaast hij zijn tegenstanders weg.

En dan kwam de rit naar Alpe d’Huez : dé dag van Greg LeMond en Bernard Hinault, waar nog jaren over geschreven zou worden.

Onder een ware hittegolf hoopt Hinault zijn rekening te vereffenen. Hij valt daarom opnieuw aan in de afdaling van de Galibier. Onder begeleiding van Bauer en Ruiz-Cabestany gaven de Fransen alles, zodat LeMond opnieuw achterin vastzat. LeMond weet dat hij moet reageren als hij zijn gele trui wil redden. En hier is hij, hij begint aan een waanzinnige achtervolging en neemt alle risico’s. Uiteindelijk haalde hij Hinault in bij het binnenrijden van St Jean de Maurienne.

Heel Frankrijk stelde zich toen een fantastisch duel voor en droomde er duidelijk van een Bretonse triomf te zien.  Vanaf de eerste haarspeldbochten van Alpe d’Huez werken Hinault en LeMond echter samen om hun laatste tegenstanders te lossen.  Beter nog, de Fransman verandert in een luxe teamgenoot en neemt de Amerikaan op sleeptouw. In zijn wiel is LeMond doodsbang voor de compacte menigte, die Hinault naar de zege schreeuwen.
Achter de twee kan niemand volgen. Zimmermann rijdt al op meer dan 5 minuten, Zoetemelk, Roche en Mottet op 15 minuten en pure klimmers zoals Millard of Herrera zijn nog verder weg.

Als de 2 koplopers en ploegmaten de top van Alpe d’Huez naderen, rijdt LeMond naast de Fransman. De 2 mannen geven elkaar een knuffel, en rijden arm in arm over de streep.  Hinault kreeg de zege op een gouden schotel aangeboden.  Het zou de symbolische overdracht betekenen van de fakkel van de ene generatie aan de andere.

 

Rituitslag  18de rit : Grenoble – L’Alpe d’Huez (151 km)

1. Bernard Hinault (FRA – LA VIE CLAIRE) in 5u03’03”
2. Greg LeMond (USA – LA VIE CLAIRE)
3. Urs Zimmermann (SUI – CARRERA JEANS) op 5’15”

Algemeen klassement na rit 18 :

1. Greg LeMond (USA – LA VIE CLAIRE)
2. Bernard Hinault (FRA – LA VIE CLAIRE) op 2’45”
3. Urs Zimmermann (SUI – CARRERA JEANS) op 7’41”

Eindklassement Parijs 1986

1. Greg LEMOND (USA – LA VIE CLAIRE) in  110u35’19”
2. Bernard Hinault (FRA – LA VIE CLAIRE) op  3’10”
3. Urs Zimmermann (SUI – CARRERA JEANS) op 10’54”

21 bochten

21 bochten