21bochten_1984_Alpe d'Huez_LuisHerrera

16 juli 1984 – Radio Caracol uit de bol

De Tour maakt ook volkshelden.  Zo werd Luis Herrera er één. De Colombiaan ‘Lucho’ reed zich die dag naar de roem, nadat hij Laurent Fignon uit de wielen reed op Alpe d’Huez.  Fignon was al heel gelukkig dat hij de rasklimmer was kunnen volgen,  hij zou immers ook definitief de gele trui pakken. Bernard Hinault , die nog niet volledig hersteld was van een knieblessure, had al snel begeven onder het gebeuk van de twee.

De Tour stond in 1984 voor het eerst open voor profs én amateurs. Herrera kon zo als leider van een Colombiaanse nationale ploeg deelnemen.

En geschiedenis schreef hij.  Als eerste Colombiaan, en als eerste amateur,  pakte hij een zege in de Tour.  Radio Caracol, het Colombiaanse radiostation,  schreeuwde het uit, de Colombiaanse journalist werd hysterisch.  In heel Colombia werd gefeest.

In 1985 won hij twee bergetappes en veroverde hij voor de eerste maal de bolletjestrui.  De ondertussen ‘Colombiaanse God’ kroonde zichzelf tot één van de bergkoningen door, samen met Federico Bahamontes, de enige wielrenner te worden die erin slaagde in alle grote ronden de bergprijs te winnen. In 1987 wist hij zelfs de Vuelta te winnen.

 

Rituitslag  17de rit : Grenoble – L’Alpe d’Huez (151 km)

1. Luis Herrera (COL – CAFE DE COLOMBIA) in 4h39’24”
2. Laurent Fignon (FRA – RENAULT-ELF) op 49″
3. Angel Arroyo (SPA – REYNOLDS) op 2’27”

Algemeen klassement na rit 17 :

1. Laurent Fignon (FRA – RENAULT-ELF)
2. Vincent Barteau (FRA – LA VIE CLAIRE) op 4’22”
3. Greg Lemond (USA – RENAULT-ELF) op 5’41”

Eindklassement Parijs 1982

1. Laurent FIGNON (FRA – RENAULT-ELF) in 112u03’40”
2. Bernard Hinault (FRA – LA VIE CLAIRE) op 10’32”
3. Greg Lemond (USA – RENAULT-ELF) op 11’46”

21 bochten

21 bochten