21bochten_1987_Alpe d'Huez_FedericoEchave

21 juli 1986 – Ploegmaats samen in de aanval

21 juli 1987 zal vooral herinnerd worden  als een Spaanse feestdag.

Frederico Echave, overlevende van een ontsnapping gevormd door Claude Criquelion, Denis Roux, Gilles Mas en Bouvatier, behaalde een formidabele prestatie door de terugkeer van het “Grote”  peloton te trotseren.  Echave was er op de Côte de Laffrey vandoor gegaan en reed een voorsprong bij elkaar van 4 minuten in Le Bourg d’Oisans, aan de voet van Alpe d’Huez.

Eigenlijk is hij geen klimmer, eerder een sprinter.  Echave was prima bezig met het pad te effenen voor zijn kopman bij BH, Anselmo Fuerte.  Fuerte heeft, achter Echave, zijn tegenstanders een beetje kunnen losrukken, maar zijn marge is te klein.  Wachten zou te riskant zijn en alle kansen op ritwinst voor de ploeg in gevaar brengen.  Echave bleef dan maar doorzetten.  HIj zou, tot zijn grote ongeloof, uiteindelijk niemand meer zien terugkeren.

Winnaar Echave ziet zijn ploegmaat Fuerte 1’31” later terug.

Daarachter woedt de strijd. Pedro Delgado weet dat hij de gele trui van Stephen Roche kan stelen. Hij maakt gebruik van de bochten van Alpe d’Huez om aan te vallen en vertrekt met Herrera, de Colombiaan, die vastbesloten is om plaatsen in het algemeen klassement te winnen.  De twee winnen terrein op Jean-François Bernard en Stephen Roche, die de handen ineen slaan om de schade te beperken. Bij aankomst op Alpe gaf Roche 2’44” toe aan Delgado, die de leiderstrui met slechts 25 seconden pakte.

 

Rituitslag  20ste rit : Villard de Lans – L’Alpe d’Huez (201 km)

1. Frederico Echave (SPA – BH) in 5u52’11”
2. Anselmo Fuerte (SPA – BH) op 1’32”
3. Lavainne (FRA – SYSTEME U) op 2’12”

Algemeen klassement na rit 20 :

1. Pedro Delgado (SPA – PDM)
2. Stephen Roche (IRL – CARRERA) op 25″
3. Jean-Francois Bernard (FRA – TOSHIBA) op 2’02”

Eindklassement Parijs 1986

1. Stephen Roche (IRL – CARRERA) in 115u27’42”
2. Pedro Delgado (SPA – PDM) op 0’40”
3. Jean-Francois Bernard (FRA – TOSHIBA) op 2’13

21 bochten

21 bochten