21bochten_1982_Alpe d'Huez_BeatBreu

14 juli 1982 – Geen gram teveel aan de fiets van Beat Breu

Joop Zoetemelk werd plots een aanvaller.  De ondertussen 35-jarige coureur, die vooral in de Belgische pers vaak werd afgeschilderd als wieltjeszuiger, demarreerde tijdens de 16e etappe onverwacht aan de voet van de 14 km lange klim naar de top. Maar l’Alpe d’Huez kreeg niet voor de zesde keer een Nederlandse winnaar.

De kleine Zwitserse klimmer Beat Breu viel , nadat het startschot had geklonken, onmidddellijk aan en snelde weg uit een nog groot peloton. Een demarrage waarop enkel Robert Alban en Joop Zoetemelk konden reageren.  Breu zou naar zijn tweede overwinning in een bergetappe in de Tour snellen. Zoetemelk  eindigde, net als Peter Winnen,  in het spoor van Hinault.

Beat Breu had oog voor detail.  Zijn sponsor en fietsleverancier, Cilo, had zijn fiets speciaal uitgerust voor een beklimming, geen grammetje teveel dus :   speciaal staal voor het frame, wielen vervaardigd van een ultralichte legering, een stuur zonder stuurlint en plastic remgrepen.  Het versnellingsapparaat zat ook aan het stuur, een nieuwighedi waarmee slechts enkele renners uitpakten.

 

Rituitslag  16de rit : Orcières Merlette – L’Alpe d’Huez (123 km) :

1. Beat Breu (CH – CILO-AUFINA) in 3u24’22”
2. Robert Alban (FRA – LA REDOUTE) op 16″
3. Alberto Fernandez (SPA – TEKA) op 1’18”

Algemeen klassement na rit 16 :

1. Bernard Hinault (FRA – RENAULT-GITANE)
2. Joop Zoetemelk (NED – COOP-MERCIER) op 5’26”
3. Beat Breu (CH – CILO-AUFINA) op 9’04”

Eindklassement Parijs 1982

1. Bernard HINAULT (FRA – RENAULT-GITANE) in 93u43’44”
2. Joop Zoetemelk (NED – COOP-MERCIER) op 6’21”
3. Johan Van de Velde (NED – TI-RALEIGH) op 8’59”

21 bochten

21 bochten