16 juli 1978 – De dubbel voor Hennie Kuiper en het peertje van Pollentier

Hennie Kuiper droomde van een dubbel op Alpe d’Huez, maar daar dacht Michel Pollentier anders over.

Pollentier, een klimmerstype dat zijn zinnen gezet had op de bolletjestrui, kwam als eerste boven op de Col de Luitel en zag niemand meer in zijn zog.  Hij besloot dan maar door te zetten.  Hij zou niet meer teruggepakt worden.  Niet alleen de ritzege is voor hem, ook de gele trui.  Hij pakt die af van zijn landgenoot Joseph Bruyère die al 8 dagen in het geel rondreed.

Achter Pollentier zwoegen Bernard Hinault, Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper om de andere podiumplaatsen.  Kuiper zou met een laatste inspanning de tweede plaats voor zijn rekening nemen.

Tot ’s avonds.  Michel Pollentier wordt op heterdaad betrapt terwijl hij de dopingcontroleurs probeert te bedriegen.  Hij had zich aangediend bij de ‘Contrôle Médical’, waarhij werd betrapt met een ‘peertje’, een condoom met hierin de zuivere urine van iemand anders.

De jury zette Pollentier onmiddelijk uit de Tour volgesn de reglementen en verwijderde hem uit de uitslag.

Zo won Hennie Kuiper alsnog ritwinnaar en kreeg Joop Zoetemelk de gele trui om de schouders.

 

 

 

21 bochten

21 bochten