21bochten_1979_Alpe d'Huez_JoachimAgostinho

15 juli 1979 – De brute kracht van Joachim Agostinho

In de Tour de France van 1979 zou in Alpe d’Huez 2 maal de finish liggen, dankzij een last minute wijziging.  Oorspronkelijk was er maar één passage geprogrammeerd, de etappe Vars-L’Alpe d’Huez.  Maar 3 weken voor de start van de Tour werd de etappe afgelast omdat de badplaats Vars niet langer de middelen had om de renners en de caravan te huisvesten.

En dus werd het etappe-schema als volgt aangepast : eerst voor een mooie etappe van 166.5 km van het skioord Les Menuires naar L’Alpe d’Huez  met de Col de la Madeleine, Col du Télégraphe, Col du Galibier, Col du Lautaret en de klim naar de Alpe. De volgende dag maakten de renners dan een lus van 118.5 km  rond de Alpe  met de Côte de la Morte, Malissol en Col d’Ornon , dan klim naar de Alpe.

In de 17de etappe tussen skioord Les Menuires en Alpe d’Huez probeert Bernard Hinault zal er alles aan doen om de race onder controle te houden en zijn tegenstanders één voor één uit te schakelen.  Kuiper, die twee keer won op de Alpe, is zijn eerste slachtoffer.

Aan de voet van de Alpe valt Agostinho aan en weet Robert Alban, Michel Laurent, Jean-René Bernaudeau en Paul Wellens het hoofd te bieden. Aan de aankomst zou Agostinho een voorsprong opgebouwd hebben van bijna 2 minuten.

Daarachter probeert Zoetemelk meerdere keren Hinault te lossen, zonder succes. De volgende dag zou Joop wel zegevieren op Alpe d’Huez.

De Portugees Agostinho deed dertien keer mee aan de Tour de France en eindigde maar liefst acht keer in de top 10.  In 1979 stond hij, als derde, mee op het eindpodium.

Zijn leven kwam op een dramatische manier ten einde. Op 30 april 1984 kwam hij tijdens de Ronde van de Algarve ten val over een loslopende hond.  Al snel bleek dat hij zeer ernstig hoofdletsel had opgelopen.  Hij overleed op 10 mei 1984, 42 jaar oud.

 

Rituitslag  17de rit : Les Menuires – L’Alpe d’Huez, 166.5 km :

1. Joaquim Agostinho (POR – FLANDRIA-CA-VA-SEUL) en 6u12’55”
2. R.Alban (FRA – FIAT) op 1’57”
3. P.Wellens (BEL – TI-RALEIGH) op 2’45”
4. M.Laurent (FRA – PEUGEOT ESSO) op 2’48”
5. J.Bernaudeau (FRA – RENAULT-GITANE) op 3’17”

Algemeen klassement na rit 17 :

1. Bernard Hinault (FRA – RENAULT-GITANE)
2. Joop Zoetemelk (NED – MIKO-MERCIER) op 2’458″
3. Hennie Kuiper (NED – PEUGEOT ESSO) op 191’22”

Eindklassement Parijs 1979

1. Bernard Hinault (FRA – RENAULT-GITANE) in 103u06’50”
2. Joop Zoetemelk (NED – MIKO-MERCIER) op 13’37”
3. Joaquim Agostinho (POR – FLANDRIA-CA-VA-SEUL) op 26’53

21 bochten

21 bochten