21bochten_1991_Alpe d'Huez_GianniBugno

23 juli 1991 – De Tour van de generatiewissel

Greg LeMond staat scherp.  Door al in de 3 de etappe aan te vallen en het geel te pakken, zet hij zijn tegenstanders meteen onder druk.

Maar de sensatie van deze start van de Tour heet Miguel Indurain. De teamgenoot van Pedro Delgado, won de jonge Spanjaard de eerste tijdrit in Alençon. Een paar dagen later, in de Pyreneeën, ging Indurain mee met de beste klimmers, waaronder de explosieve Italiaan Chiappucci, en pakte de gele trui.  LeMond, Roche of Delgado weten op dat moment dat ze deze Tour al verloren hebben. Een nieuwe generatie heeft het overgenomen.

Maar ze geven niet op.  De dag voor de Alpe d’Huez etappe, valt Lemond aan. Ook Bugno, samen met Fignon en Chiappucci, maakte van de gelegenheid gebruik om Indurain aan te vallen. En de Spanjaard ziet zich uiteindelijk genoodzaakt een beroep te doen op  zijn ploegmaats om de schade te beperken.

Geholpen door een luxe ploegmaat, Jean-Francois Bernard, zal Indurain al zijn tegenstanders versmachten.  Aan de voet van de Alpe legt hij de Indurain-groep een helse trein op. De Fransman haalde Ruiz-Cabestany en Bourguignon in, de dappere vluchters van de dag, en zette zijn inspanningen voort om, beetje bij beetje, de meeste kanshebbers voor de eindoverwinning te lossen. In het wiel van Bernard, lijkt Indurain de enige te zijn die niet lijdt. Beetje bij beetje kraken de tegenstanders van Spanjaard.

Chiappucci kan, ondanks dat hij de beste klimmer van deze Tour is, het door Bernard opgelegde tempo niet meer bijhouden en laat los. Bugno en Leblanc zijn de enige die overblijven om de 2 Banesto’s te vergezellen.  Als Jean-François Bernard uiteindelijk, 3 km van de finish, kraakt, hoeft zijn kopman de boel niet eens in eigen hand te nemen, daar zorgt Bugno voor.  De Italiaan, die hier vorig jaar al winnaar was, wil de Spanjaard graag lossen, maar Indurain plooit niet.

In de laatste meters, als Bugno versnelt, dringt de Spanjaard niet aan. En voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt de Nederlandse berg een Italiaans bastion.

 

 

Rituitslag  17de rit : Gap – L’Alpe d’Huez (125 km)

1. Gianni Bugno (ITA -GATORADE) in 3u25’48”
2. M.Indurain (SPA – BANESTO) op 1″
3. L.Leblanc (FRA-CASTORAMA) op 2″

Eindklassement Parijs 1991

1.Miguel Indurain (SPA – BENASTO) in 101u01’20”

2. Gianni Bugno (ITA – GATORADE) op 3’36”

3. Claudio Chiappucci (ITA – CARRERA) op 5’56”

21 bochten

21 bochten