21bochten_1990_Alpe d'Huez_GianniBugno

11 juli 1990 – En daar zijn de Italianen !

Wereldkampioen Greg Lemond stond in uitstekende vorm dat Lemond aan de start kwam van de Tour van 1990.  Dta liet hij meteen zien door meteen in de prolog als 2de te eindigen..

De 1e etappe (Futuroscope-Futuroscope) zou echter alles wat volgt verstoren. Vier dappere aanvallers, die ’s morgens vroeg vertrokken, gaven zichzelf een marge van 10’30” op de Tour-favorieten. Hun namen ? Maassen, Bauer, Pensec (teamgenoot van LeMond) en vooral de jonge, vrijwel onbekende Italiaanse klimmer Claudio Chiappucci (de beste klimmer in de Giro).  Vanaf dag 1 zullen de favorieten dag na dag hard moeten werken om dit enorme tijdsverschil in te halen. Vanaf de eerste bergetappe trekt Pensec de gele trui aan en veroordeelt zijn leider, Lemond, tot een achterstand van méér dan meer dan 9 minuten!

Vanaf de 11e etappe, die leidt naar Alpe d’Huez, hopen de grote leiders dan ook de zaak te kunnen rechtzetten in deze ietwat a-typische Tour.

Vanaf de hellingen van de Madeleine is het de Fransman T. Claveyrolat, gekleed in de bolletjestrui, die aanvalt. In de afdaling voegt zich een jonge vreemdeling, Miguel Indurain genaamd, bij hem. De Spanjaard hoopt de weg vrij te maken voor zijn leider, PedroDelgado. Daarachter, op de hellingen van Glandon, openen de favorieten de debatten. Delgado versnelt, gevolgd door LeMond en Bugno, en haalt uiteindelijk Indurain in.  Aan de voet van de Alpe heeft de kleine groep 2’30” voorsprong op de geletruigroep.

Nu Indurain zijn werk heeft volbracht, is het aan Delgado om het strijdtoneel te openen. De Spanjaard valt aan op 13 km van de top aan maar wordt onmiddellijk doo LeMond en Bugno tot de orde geroepen. LeMond speelt het ploegenspel en neemt niet over. Het is dan ook Delgado die het meeste werk doet en de kloof probeert te vergroten. De Nederlander Breukink komt nog aansluiten, tot groot plezier van de vele Hollanndse supporters die weer massaal naar de hellingen van de Alpe zijn gekomen.

Op 3 km van de finish verzwakte Delgado. Bugno maakte van de gelegenheid gebruik om aan te vallen, direct gevolgd door Lemond en Breukink. Maar de Nederlander had te veel uit zijn reserves moeten putten om terug te keren naar de kopmannen, en moet passen.

Een sprint tussen Bugno en Lemond moest de beslising brengen.  Vrij ongebruikelijk voor een aankomst op Alpe!  Lemond maakt een versnellingsfout, de Italiaan passeert hem en wint, 38 jaar na Coppi.

Daarachter gaat Ronand Pensec tot het uiterste en weet zijn gele trui te redden in het wiel van zijn teamgenoot Robert Millar.

 

Rituitslag  11de rit : Briançon – L’Alpe d’Huez (165 km)

1. Gianni Bugno (ITA – CHATEAU D’AX)) in 5u37’51”
2. Greg LeMond (USA – Z)
3. Erik Breukink (NED – PDM-Concorde ) op 1″

Eindklassement Parijs 1990

1. Greg Lemond (USA – Z) in 90u43m20s
2. Claudio Chiappuci (ITA – CARRERA) op 2’16
3. Erik Breukink (NED – PDM-Concorde) op 2’29

21 bochten

21 bochten