21bochten_1992_Alpe d'Huez_Hampsten

19 juli 1992 – Andrew Hampsten

Dit jaar wordt de Galibier veel gemakkelijker beklommen langs de kant van de Lautaret.  Op 11 km van de top probeert Gianni Bugno, die zijn hele seizoen op de Tour heeft afgestemd, Indurain tot het uiterste te drijven.  Hij vertrekt met Fignon, Millar en Chioccioli in de achtervolging van Roscioli, Robin en Stephens. Een val veroorzaakt door een toeschouwer breekt hem enigszins. Hij kan dus niet mee met Chioccioli die de leiding neemt aan de top met een voorsprong van 35” op Bugno. Het peloton volgt op  1’30”.

In de afdaling sluiten Indurain en Chiappucci weer aan.  Voor Bugno is dit het begin van het einde! Hij wordt gelost in de klim naar de top van de Col de la Croix de Fer. Hij klamt nog even aan maar op Alpe d’Huez breekt de veer. Hij zal de etappe uiteindelijk als 26e eindigen op meer dan 9′. Zijn Tour is definitief verloren.

Op de Col de la Croix de Fer was Boyer in de aanval getrokken.  In zijn kielzog volgen Montoya, Vona, Hampsten en Nevens. Het peloton, met daarin de gele trui, volgt op 2’17’. In Bourg d’Oisans is het gat opgelopen tot 3’50”.  Al snel zitten Hampsten en Vona alleen.  Op 7 km van de streep stormt de Amerikaan van Motorola naar de overwinning. Hij zou slechts 35” verliezen op Indurain en Chiappucci, beslist de 2 sterkste mannen van deze Tour. De Spanjaard en de Italiaan hadden inderdaad hun laatste metgezellen (Unzaga, Virenque, Theunisse en Chioccioli) in de laatste 4 kilometer gelost.

Het zou niet de Tour van Greg LeMond worden. Op de top van de Galibier werd het duidelijk dat er geen alternatief meer was dan een opgave.

 

 

Rituitslag  14de rit : Sestrière – L’Alpe d’Huez (186.5 km)

1. Andrew Hampsten (USA – MOTOROLA) in 5h41’58”
2. Franco Vona (ITA – JOLLY-COMPONOBILI)  op 1’17”
3. Erik Boyer (FRA -Z-PEUGEOT) op 2’08”

 

Eindklassement Parijs 1992

1 Miguel Indurain (SPA – BANESTO) in  69u20’7’’
2 Claudio Chiappucci (ITA – CARRERA) op  1’42’’
3 Andrew Hampsten (USA – MOTOROLA) op  8’1’’

21 bochten

21 bochten