21bochten_1989_Alpe d'Huez_GertJanTheunisse2

19 juli 1989 – In de bolletjestrui naar de top !

Gert-Jan Theunisse droomde ervan. In 1988 was zijn droom al een beetje  uitgekomen in Alpe d’Huez, Gert-Jan eindigde tweede achter zijn grote vriend en ploegmaat Steven Rooks.

Dit jaar bereikte zijn delirium nieuwe hoogten. Hij hoopte op dezelfde plek te triomferen met de bolletjestrui van de beste klimmer op zijn rug.  Volle supportersbussen  waren uit Oss, zijn stadje in Brabant gearriveerd. Zijn fans hoopten getuige te zijn van een legendarische winst van hun landgenoot.

Theunisse vertrekt met één groot doel, zijn voorsprong voor de bolletrui verder uitbouwen. Na een aanval in de bochten van de Galibier (waar hij als eerste bovenkomt), komt hij allen te zitten aan de top van de Croix-de-Fer met 1’27” voorsprong op zijn achtervolgers.  Hij moest nu door zetten in de afdaling en de wind trotseren in de Oisans-vallei.

Het is afzien in de klim naar Alpe d’Huez, maar zijn Nederlandse fan schreeuwen hem naar de top.  Aan de finish behield hij echter die ene minuut voorsprong.

Achter Theunisse zouden Mottet, Delgado, LeMond en Fignon vooral naar elkaar kijken.  Fignon deed de beste zaak door LeMond in het verlies te rijden, en het geel over te nemen.  In de afsluitende tijdrit, op de Champs-Elyssées in Parijs, zou Fignon in extremis nog zijn gele trui verliezen aan een ontketende LeMOnd.

 

Rituitslag  17de rit : Briançon – L’Alpe d’Huez (165 km)

1. Gert-Jan Theunisse (NED – PDM) in 5u10’39”
2. Pedro Delgado (SPA – REYNOLDS) in 1’09”
3. Laurent Fignon (FRA – SUPER U)

 

Eindklassement Parijs 1989

1 Greg Lemond (USA –  ADR) in  8u38’35”
2 Laurent Fignon (Fra – SUPER U) op 08″
3 Pedro Delgado (SPA – REYNOLDS) op 3’34”

21 bochten

21 bochten