21bochten_1988_Alpe d'Huez_StevenRooks2

14 juli 1988 – Hup Holland Hup !

Greg LeMond en Steven Roche, de laatste 2 winnaars zijn in 1988 afwezig wegens gezondheidsredenen. Fignon lijkt niet in vorm, net als Jean-Francois Bernard, slachtoffer van een zware val in de Ronde van Italië.

Wie zou dan de Tour kunnen winnen ?  Sean Kelly, niet echt een klimmer of Andrew Hampsten, winnaar van de Giro ? Slects enkele dierven de naam van Pedro Delgado opwerpen als kandidaat-winnaar.

Bij de start in Morzine draagt ​​de Canadees Steve Bauer de gele trui.  Het peloton vetrok zonder Laurent Fignon, die te veel pijn had om deze lange etappe in de Alpen aan te kunnen..

Velen zouden kraken in deze rit naar Alpe d’Huez.  Jean-Bernard Bernard kraakte als eerste, velen volgden : Zimmermann, Kelly, Breukink, Hampsten, Mottet.  Al degenen die tot favorieten waren uitgeroepen, brak de een na de ander. Behalve Pedro Delgado. De Spanjaard valt een paar kilometer van de top van Glandon aan.  Alleen Steven Rooks is in staat hem hem te volgen.

Terwijl het Nederlandse publiek begint te dromen van weer een Nederlandse overwinning, krijgen de 2 kopmannen gezelschap van Fabio Parra, de Colombiaan, en Theunisse, teamgenoot en landgenoot van Rooks.

Op 1,5 km van de top is het uiteindelijk S.Rooks die ontsnapt. Duizenden Nederlanders scanderen zijn naam en dragen hem naar de overwinning. Daarachter rijdt Theunisse, ongetwijfeld ook gestimuleerd door het publiek, op zijn beurt zijn medevluchters los.  Ze houden vol tot aan de finish.  Nederland dus 1ste en 2de.

Achter die twee, woedt de strijd om het geel.  Bij aankomst, en met slechts 25 seconden verschil, wordt Steve Bauer door Pedro Delgado, die derde wordt achter de twee Nederlanders, van zijn gele trui beroofd. De Spanjaard zal zijn eerste Tour de France winnen.

 

Rituitslag  12ste rit : Morzine – L’Alpe d’Huez (227 km)

1. Steven Rooks (NED – PDM) in 6u55’44”
2. Gerd-Jan Theunisse (NED – PDM) op 17″
3. Pedro.Delgado (SPA – REYNOLDS) op

Algemeen klassement na rit 12 :

1. Pedro Delgado (SPA – PDM)
2. Steve Bauer (CAN – Weinmann-La Suisse) op 25″
3. Fabio Parra (COL – KELME) op 1’20”

Eindklassement Parijs 1988

1. Pedro DELGADO (SPA – REYNOLDS) in 84u27’53”
2. Steven Rooks (NED – PDM) op 7’13”
3. Fabio Parra (COL – KELME) op  9’58”

21 bochten

21 bochten