21bochten_2022_Alped'Huez_TomPidcock

Pidcock zegeviert op Alpe d’Huez

Tom Pidcock is een super-talent en een allrounder, hij kan zo een beetje alles.  Veldrijden, mountainbiken, klassiekers en nu ook grote Rondes.  Hij kan uitblinken op elk terrein : van klimmen tot uitdagend afdelen, sprinten,  tijdrijden.  Stemmen gaan zelfs op dat hij een toekomstig winnaar van de Ronde van Frankrijk zou kunnen zijn.  Hij is nog geen 23 en wat heeft hij al allemaal gewonnen ?! En hij wil altijd koersen, dat maakt hem enorm populair.

Ook op Alpe d’Huez, in de koninginnen-Quatorze Juillet-etappe van de Tour van 2022 en  in zijn eerste Tour, was hij op de afspraak.

Net voorbij de top van de Galibier gooide Pidcock zich in de afdaling en koos hij samen met Chris Froome de aanval.  Het duo kon ansluiting maken met de kopgroep. Opvallend was vooral de stijl van dalen van de Ineos-renner: angstloos, gewaagd en gevaarlijk hard.

Op de Croix de Fer bleven Pidcock, Froome, Powless, Ciccone en Meintjes over vuit de kopgroep en trokken richting Alpe d’Huez met een voorsprong van een zestal minuten op het peloton. Pidcock vdeed eruit het meeste kopwerk – een derde – en Froome met 14 procent het minst.

Zwaar onder druk gezet door het Jumbo-Visma van geletruidrager Jonas Vingegaard, deed Pogacar twee uitvalspogingen op vier en twee kilometer van de finish, maar de Deense klassementsleider volgde met zeker gemak.

Tien kilometer onder de top was het Pidcock die zich dan toch niet langer kon bedwingen. Hij reed Ciccone en Powless eraf, maar Meintjes reed in zijn eigen tempo constant op een meter of dertig. En Froome! Ook die bleef op zijn kleine verzet meepeddelen.

Terwijl Pidcock na een waanzinnige koers mocht juichen voor een welverdiende ritzege, bleef het daar achter hollen en stilstaan bij de mannen van het klassement. Pogacar had door dat hij z’n rivaal kon achterlaten.  Hij  liet zien dat het met zijn vormpeil nog wel goed zit, al zal hij iets moeten vinden om Vingegaard en Jumbo-Visma in de Pyreneeën in de problemen te brengen.

Weldra zal de naam van Tom Pidcock op het bord in bocht

 

Rituitslag  12de rit : Briançon – L’Alpe d’Huez (165.1 km)

1. Tom Pidcock (UK -Ineos) in 4u55’25’’
2. Louis Meintjes (ZA – Intermarché-Wanty-Gobert)  op 48’’
3. Chris Froome  (UK – Israel-PremierTEch)  op 2’06’’

 

 

 

21 bochten

21 bochten