21bochten_Banner_Culinair

Lekkers uit de Isère

De lekkerste rijkdommen van de Isère moet je absoluut over je tong laten gaan :

 

  • Saint Marcellin-kaas

De Saint-Marcellin is van origine een rauwmelkse. koemelkkaas, afkomstig uit het dorp Saint-Marcellin in de Franse Dauphiné met het AOP keurmerk. Een specifieke romige en milde smaak door de speciale affinage. De natuurkorst is eetbaar.

Ideaal op uw kaasplank, door de salade, maar ook in warme gerechten. Verpakt in een stenen potje.

Kaasliefhebber ? Bezoek de bakermat van de Saint Marcellin-kaas met de fiets

 

  • Gratin Dauphinois

Gratin dauphinois is een ovenschotel uit de traditionele regionale Franse keuken op basis van aardappelen en crème fraîche. De oorsprong van het gerecht is de historische regio van de Dauphiné die ook in de naam vermeld wordt.

Een echte Franse klassieker natuurlijk, en lekker makkelijk omdat je deze aardappelschotel een uur van te voren in de oven kunt zetten en dan rustig nog een heerlijk wijntje kan gaan drinken.

 

  • Noix de Grenoble

 

De walnoten uit de omgeving van Grenoble zijn een begrip in Frankrijk! De noix, die verbouwd worden op de oevers van de Isère, hebben al sinds 1938 een AOC-herkomstbenaming.

Ze worden in de streekkeuken onder meer verwerkt in taarten (tarte aux noix), gratins, notenolies salades en ze liggen ook vaak als garnituur op de kaasplank.

Ontdek ook de vin aux noix, wijn op basis van de walnoten uit Grenoble. Deze porto-achtige wijn past uitstekend bij gesmolten bleu du Vercors, die op deze manier heel wat scherper smaakt. Neem er nog een stukje walnotenbrood en wat verse noten bij en je hebt een mariage parfait! Bierliefhebbers kunnen dan weer kiezen voor een walnotenbiertje van brouwerij Mandrin.

  • Ravioli van Royans 

Deze ravioli, niet te verwarren met zijn Italiaanse versie, is een specialiteit uit de Dauphiné en wordt ook wel ravioli van Royans, of ravioli van Romans genoemd, De subtiele smaak van dit fijne deegkussentje heeft een Label Rouge, en een Beschermde Geografische Aanduiding toegekend gekregen. Deze aanduiding omvat vijf kantons: Romans-sur-Isère, Saint-Jean-en-Royans en Bourg-de-Péage, in Drôme ; Saint-Marcellin en Pont-en-Royans, in Isère.

De ingrediëntenlijst bevat meel van zachte tarwe en verse eieren, de vulling bestaat uit kwark, Comté kaas, eieren en in boter gebakken peterselie.

De kooktijd, in kokend water met wat zout of een blokje kippenbouillon, is heel kort… slechts 1 minuut! Heerlijk naturel, met een beetje boter, crème fraîche of wat geraspte kaas, kunnen de ravioli ook gegratineerd of gebakken worden als hapje bij de borrel.

 

  • Chartreuse-likeur!

Génépi is sinds de 18e eeuw al een ware traditie in de Alpen. Het likeurtje heeft zijn naam te danken aan het bergplantje Genus Artemisia die net als de Edelweiss zeer zeldzaam is. In de zomer kun je ze vinden in rotsachtige gebieden in het hooggebergte, de grootste kans om ze tegen te komen, is boven de 2400 meter.

Voor een likeur heeft een Génépi een vrij hoog alcoholpercentage, meestal rond 45 procent.

Chartreuse daarentegen is een bekend merk van de kruiden- likeuren. Deze likeur is genoemd naar het kartuizerklooster in de Franse Alpen en bereid door kartuizers van de Grande Chartreuse in de buurt van Grenoble. De drank is gemaakt van 130 verschillende planten, Alpenkruiden en specerijen.

We herkennen de kruidenlikeuren vooral aan de prachtige smaragdgroene of gouden kleuren.

21 bochten

21 bochten