21Bochten_TourdeFrance2022

Quatorze Juillet

Quatorze juillet wordt een onvervalst feest in de Oisans.   De Tourkaravaan passeert de streek en de renners fietsen in de 12e etappe van de Tour de France in 165,1 kilometer van Briançon naar, jawel,  Alpe d’Huez.  Dit is een exacte replica van 1986.  Onderweg komen ze over de Galibier en de Croix de Fer, allen gecatalogeerd als ‘Hors Catégorie’.

Een bijzonder zware rit ! Vooraleer de 21 bochten aan te pakken, hebben de renners al immers twee mastodonten moeten trotseren.  De Galibier staat al op 10 km na de start geprogrammeerd , een klim van 23 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1%.

In de afdaling nog even de Col du Télégraphe over langs zijn makkelijkste kant en dan in volle vaart naar de vallei en naar Saint-Jean-de-Maurienne waar de klim naar de Col de Croix-de-Fer aanvangt.  Nog zo’n lange klim van 29 kilometer à gemiddeld 5,2%.

Een lange afdaling brengt de renners in de Isère en vervolgens langs de dam van Vaujany en Allemond om na 10 kilometer op het vlakke Bourg d’Oisans te doorkruisen.  De 13.8 km lange eindklim naar Alpe d’Huez ligt dan aan hun voeten.

Een kans voor een vluchtersgroep ? Of strijden de tenoren voor ritwinst in een prestigieuze rit naar Alpe d’Huez?  Winnen op Alpe d’Huez staat gelijk met eeuwige roem, zeker voor een Fransman op quatorze jullet.

Het zal alleszins een mooie moment zijn om een tussentijdse analyse te maken.  Wie van de favorieten is nog in staat mee te strijden voor de eindwinst.

 

Enkele praktische gegevens

 

 

 

 

 

21 bochten

21 bochten