21bochten_Notre-Dame des Neiges

De enthousiaste klokken van de Notre-Dame des Neiges

De kerk Notre-Dames des Neiges op Alpe d’Huez werd opgetrokken aan het eind van de jaren 60. De kerk is vermaard dankzij de originele bouwstijl in tentvorm en de glas-in-lood ramen van de Arcabas, een kunstenaar uit de Isère, waaronder het Laatste Avondmaal, een werk dat in 2014 gepresenteerd werd tijdens de internationale glas-in-lood tentoonstelling te Chartres.

Het verhaal luidt dat de Nederlandse pastoor Jaap Reuten de klokken luidde, uit extase en als wielerfanaat, op het moment dat Joop Zoetemelk in 1976 als eerste Nederlander de etappe naar de top van Alpe d’Huez won. Later maakte hij er een traditie van toen Zoetemelk een tweede keer won, Hennie kuiper (ook 2 keer), Peter Winnen (twee keer), Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse .  Telkens een Nederlander zegevierde zouden de klokken luiden.

Reuten was ook gaan aankloppen bij Heineken om de bouw van de kerk te sponsoren.  De bierbrouwer hapte toe en Reuten kreeg op de verkoop van één flesje bier tien centimen winst. De priester nodigde dan ook heel wat Nederlanders uit om in zijn verblijf op Huez een biertje te komen drinken.

In 1991 moest Reuten de parochie verlaten omwille van gezondheidsredenen, maar zijn opvolger, de Vlaming Joost De Waele, zette min of meer de traditie voort.  De Waele laat de klokken een kwartier lang luiden als de renners aan bocht één zijn gepasseerd, op iets méér dan 2 kilometer van de aankomst.

21 bochten

21 bochten